Fascinationen af Rolex
SeUr.dk ApS blev stiftet i 2017 efter mange års interesse i armbåndsure. SeUr køber og sælger primært brugte Rolex ure. Dette skyldes bl.a. en særlig interesse for netop Rolex ure. Fascinationen af Rolex skyldes både det stilrene og klassiske design, men også kvaliteten af deres automatiske værker, der kan virke nærmest berolignende i en moderne tid, hvor teknologien brager frem. Historien bag Rolex og hver eneste model er bestemt også interessant og vi har derfor samlet lidt herunder til dig, der ønsker at vide mere om Rolex og de mange modeller.
Historien om Rolex
Tilbage i 1905 startede Hans Wilsdorf og Alfred Davis en forretning sammen. De importerede urværker fra Schweiz, fik dem lagt i ure fremstillet af urmagere i England og efterfølgende solgt til juvelerer i London. På bagkasserne var der indgraveret W&D.
I 1908 registrerede Hans Wilsdorf navnet Rolex og åbnede kontor i La Chauxde-Fondes i Schweiz. Nogle mener, at Wilsdorfs beslutning om at kalde det Rolex var inspireret af den lyd, det giver, når man trækker et urværk op. Wilsdorf og Davis modtog i 1914 det eftertragtede Class A Precision Certificate fra Kew Observatory for deres ure. Dette var usædvanligt, da det normalt var forbeholdt urværker, der blev brugt af flåden, som var afhængig af en præcis tidsangivelse, når de skulle navigere rundt. Samme år startede Første Verdenskrig, hvilket medførte højere skatter på luksusvarer, som urværker fra Schweiz. Dette gjorde urene fra Rolex nærmest usælgelige og løsningen blev i 1919 at flytte hele forretningen væk fra London og etablere sig i Schweiz i, hvor Wilsdorf allerede havde kontor. Virksomheden blev omdøbt til Rolex Watch Company, senere til Montres Rolex SA og derefter til Rolex SA, som det har heddet lige siden. Hensigten med Rolex var at fremstille armbåndsure af høj kvalitet til fornuftige priser i sammenligning med andre håndsamlede armbåndsure fra Schweiz. Rolex’ popularitet steg i takt med, at Wilsdorf brød grænserne for, hvad et armbåndsur kunne klare. I 1926 lavede han Rolex Oyster, som blev verdens første vandtætte armbåndsur. Dette blev starten på et stort udvalg af armbåndsure, som kan mere end at vise tiden.
Rolex ure var især populære blandt britiske soldater, som foretrak Rolex pga urenes robusthed og præcision. Under Anden Verdenskrig fik de britiske officerer konfiskeret deres Rolex ure, da de blev taget til fange af tyskerne. Da Wilsdorf hørte dette, gjorde han en ekstra indsats for at bringe Rolex ure til fangerne. Han fik hjælp af røde Kors til at levere ca. 3000 Rolex ure til fanger. Alle med et brev, hvor der stod, at det under ingen omstændigheder måtte betales før efter krigen. Mange af bestillingerne var den billigste Speed-King model, som var forgængeren til Air-King. C. J. Nutting bestilte dog et andet Rolex. Han var fange og uddannet skomager og arbejdede for tyskerne i fangelejren Stalag Luft II, hvor han var til gavn for både fanger og fangevogtere. Han bestilte et Rolex Oyster 3252 Chronograph. Han havde planlagt at bruge stopuret til at time fangevogterne, så han kunne planlægge en større flugt. Senere kendt som ‘The Great Escape’. D. 25. marts 1944, undslap 76 officerer fra Stalag Luft II. Kun 3 klarede dog flugten helt ud af Tyskland. C. J. Nutting var en af dem. Han betalte efterfølgende 15 pund for sit ur. Han sov stille ind som 90 årig i 2001, hvorefter uret blev solgt på auktion til 66.000 pund.
Rolex er ofte forbundet med mystik, da Rolex SA er ejet af en fond, hvilket gør det umuligt for udefrakommende at få kendskab til andet end det, som fonden tillader. Hans Wilsdorf
mistede sin kone i 1944 og havde ingen børn. Han ville sikre sig, at Rolex SA ikke ville blive børsnoteret og valgte derfor at testamentere sine aktier til en fond, som ville sikre at en del af overskuddet ville gå til velgørenhed. Hans Wilsdorf lever ikke længere, men Rolex SA står stærkere end nogen sinde og bliver ved med at forbedre og udvikle verdens bedste og innovative armbåndsure.